Fórum

Kategóriák
Összes
Csivava
Kutya
Acana
Macska
Gábor
2021-12-25 02:16:30
Válasz erre az üzenetre
Tisztelt Hölgyem, Uram! Jack Russell Terrier kölyöknél szeretnénk váltani Acana tápra, a jelenlegi táp is egy másik gyártó normálisabb terméke, amúgy szinte mindenben elégedettek lennénk vele, de tartalmaz cukorrépát és én azt elkerülném. Szóval 12 hónapos koráig Puppy Small Breed, ez egyértelmű, de hogyan tovább 1 éves kor után? Ugye az átlagnál mozgékonyabb fajta és akkor is szaladgál, amikor csak sétálni visszük. Érdemes lehet Sport&Agility-t adni neki, hogy segítsük az izmosodást egy éves kora után? (És a magas glükózamin, kondroitin tartalom védené az izületeit...) Vagy ez kimondottan munkakutyáknak való és a JRT számára van jobb, célszerűbb választás? Mekkora szénhidráttartalom kell egy JRT-nek? 20 % körülit válasszunk, vagy inkább a 30% felé eső termékeket? Köszönöm előre is válaszukat!
ACANA
2021-12-28 16:48:46
Válasz erre az üzenetre
Kedves Gábor!

Cukorrépa: szerintem cukorrépapépet tartalmazhat, általánosan használják közepes kategóriás termékekben, amely a cukorgyártás mellékterméke. A pép nem tartalmaz cukrot, de étrendi rostokat bőven, és pont ez a funkciója a száraztápokban.

Igen, nagyjából 1 éves korban lehet váltani, bármelyik termékre. Természetesen az ACANA Sport & Agility is megfelelő, és nemcsak munkakutyáknak ajánlott. Legnagyobb előnye, hogy bőségesen tartalmaz kalóriákat (zsírtartalom 22 %!), azaz fokozott fizikai terhelés esetén az ebnek nem kell extra adag száraztápot megenni, hogy fedezze a többlet energiaszükségletét.

Szénhidrát: a kutyák táplálásával foglalkozó tudományos szakirodalom nem ad meg minimális / maximális szénhidrátszükségleteket, mivel az emészthető szénhidrát nem esszenciális tápanyag, tehát nélkülözhető. Azonban a nem emészthető szénhidrátokra, pl. étrendi rostok (ld. fentebb), melyek a bélben élő mikroorganizmusok táplálékai, szükség van. 
A fehérje és zsír alapvető tápanyagok a kutyáknak, tehát vannak minimális mennyiségi értékeik. Ezért nem tudok a kérdésre válaszolni, mert nincs ilyen tudományos adat. Talán annyi, hogy minél kevesebb szénhidrát, annál egészségesebb az étrend (így van ez az ember esetében is). P.